vrijdag 27 maart 2009

Pants & Panties

In love with the studded jeans in first pic.
Online shopping
Er vroeg iemand of ik vaak kledij op het internet kocht en of dat wel veilig was. Ja ik koop heel vaak kledij via het internet, zowel 2dehands als nieuw. Ik & mijn ma zijn al zolang als ik mij kan herinneren fervente ebay-aanhangers (vroeger heette ebay ibazaar) slash rommelmarkters. Kopen en verkopen en terug kopen :p, tzit int bloed. Het voordeel van Ebay, Kapazaa en 2dehands.be is het feit dat alles heel overzichtelijk is, terwijl je in een winkel (denk aan hectische H&M's en Zara's) dikwijls de bomen door het bos niet meer ziet. Eens een shopdagje inlassen kan wel leuk zijn, maar voor kieskeurigaards en verwarde hoofden zoals ik, kan het al eens gebeuren dat ge met lege handen (en pijnlijke voeten :() thuiskomt 'savonds. En je had juist zo dringend een broek nodig!
Wel shop dan toch gerust verder online. Pakt geen tijd, geen nafte (pakje komt gewoon in je brievenbus) en je kan elke outfit samenstellen die je maar wilt, want het aanbod online is dikwijls veel groter en makkelijker te vinden dan tussen de winkelrekken. Wat zijn dan de risico's van online kopen?
  1. Een verkeerde maat bestellen: Op de meeste echt goede online shops vr bij elk item maattabellen, afmetingen, kleur en materiaaldetails beschikbaar. Haal ff de lintmeter uit, meet nauwkeurig jouw maten op (gewoonlijk borstomtrek, bekkenomtrek en buikomtrek), kijk in de tabel en je hebt gegarandeerd de juiste maat beet. Zomaar klikken zonder op te meten zou ik echt niet doen. Bij zowat 90 procent van de shops kan je bovendien je item retourneren indien verkeerde maat en een nieuwe maat aanvragen. Sommige bestellen ineens een item in 5 verschillende maten, pikken er de juiste uit en sturen de rest terug. Wat Ebay betreft: ook hier vermeldt de verkoper alle detailgegevens van een object en als er iets ontbreekt kan je de verkoper altijd mailen.
  2. De betaling: Grote onlineshops bieden meestal meerdere betalingsmogelijkheden aan. Maak dat je geregistreerd bent en dat je een bevestiging via mail krijgt van de gekochte items. Noteer ook het telefoonnummer of emailadres van de infodienst voor mocht er iets misgaan. Voor ebay en 2dehandsshops is PayPal de veiligste manier. Zeker bij buitenlandse objecten. Mocht er iets misgaan of de verkoper laat niets meer van zich horen na betaling, dan betaalt Paypal de kosten terug en roept de verkoper op het matje. Als ik iets van een belgische verkoper (meestal) op ebay koop, betaal ik altijd met overschrijving. Nog nooit problemen hiermee gehad. Ebay heeft trouwens een goed feedbacksysteem waarmee je een verkopers 'reputatie' kan checken. Ik persoonlijk zou nooit bij een beginnende verkoper kopen, wel bv bij een verkoper die al 23455 objecten verkocht en een feedback van 100 procent heeft. Voor deze verkoper is betalingen ontvangen en pakjes verzenden een routine en loopt alles gewoonlijk vlotjes.
  3. De verzending: Komen de pakjes wel aan? Tip: koop niets erg duur via internet. Laptop's enzo online kopen zou ik nu ook niet betrouwen en al zeker niet op Ebay van een of andere chinese verkoper!! (de klachten dat daarover op het ebayforum binnenkomen, niet te tellen!). Ikzelf laat objecten vanaf 40 euro altijd verzekerd verzenden. (Taxipost secur, zie website De post). Als het object klein is, maar toch van enige waarde, vraag dan de verkoper het toch in een Kilopostpakket (0-2 kg grote pakjes) te verzenden want deze pakjes krijgen een etiket met code, zodat ze steeds te traceren zijn. Terwijl dat niet het geval is bij genormaliseerde en niet-genormaliseerde zendingen. Grote onlineshops verzenden zowieso alles met traceerbaarheid en bevestigingsmails (your item is shipped,...).

Nog een paar tips die ik kan meegeven:

  • Koop nooit schoenen via het internet! Tenzij je ze al in de winkel gepast hebt en je je maat zeker weet. Maar je moet al héééééél veel geluk hebben, als een paar online gekochte schoenen van de eerste keer perfect passen. Het is soms al moeilijk in de schoenwinkel het perfecte paar te vinden.
  • Ook broeken zijn moeilijker maar doenbaar.
  • Ebay: ikzelf heb een lijst van favoriete verkopers aangelegd waarbij ik steeds koop en waarvan ik zeer tevreden ben. De pakjes zijn altijd toppie en me happy happy!
  • Online shops: lees altijd de 'Terms & conditions' en 'Return policy'.
  • Vaak is iets op het internet goedkoper dan in de winkel. én zijn er regelmatiger 'solden' buiten de officiële soldenperiodes.

Enkele van mijn favoriete links van online stores (verzending ook naar België):

3 opmerkingen:

Linn zei

Oh, merci voor die uitgebreide uitleg met links en alles erop en eraan. :-)

Dvd's en zo online kopen zou ik nu nog wel doen maar kleren blijf ik moeilijk vinden. Ik vrees dat ik zo een heleboel dingen in huis zou halen die op mijn lichaam anders vallen dan ik gehoopt had. Ik kan toch moeilijk altijd alles terug sturen? Soit, die links zijn iig zalig en als ik ooit eens kleren online koop dan zal je het zeker geweten hebben. :-D

Bella zei

The studded pocket is so damn cool. xxx

Anoniem zei

胆に彼に邪魔をし、なら心の準備が大砲の餌 [url=http://www.louboutininc.com/%E3%83%AB%E3%83%96%E3%82%BF%E3%83%B3-%E3%82%B7%E3%83%A7%E3%83%BC%E3%83%88%E3%83%96%E3%83%BC%E3%83%83%83%84-c-2.html]ルブタン ショートブーツ[/url] も悲しむ.この……彼はそう言って、やっぱ す.私は歩いて、あなたは多く自分の世話を [url=http://www.louboutininc.com/%E3%83%AB%E3%83%96%E3%82%BF%E3%83%B3-%E3%82%B7%E3%83%A7%E3%83%BC%E3%83%88%E3%83%96%E3%83%BC%E3%83%83%83%84-c-2.html]ルブタン ショートブーツ 人気[/url] なりの口調道:“もとは下人違いでした、ど る……こらえ培風心の申し訳ない感じ、斯慰 [url=http://www.louboutininc.com/%E3%83%AB%E3%83%96%E3%82%BF%E3%83%B3-%E3%82%B7%E3%83%A7%E3%83%BC%E3%83%88%E3%83%96%E3%83%BC%E3%83%83%83%84-c-2.html]ルブタン ショートブーツ 通販[/url] くない、もし彼らの兄弟の恋……側は姿をふ