*vreugdesprongetje*
Ok ok, ik zal het eens uitleggen hé.
Mijn peemieke krijgt dus zo nu en dan eens (pakweg 1 x in de 5 maand) een vreselijke 'aanval' die ge op voorhand ziet aankomen altijd. Opeens gedraagt hij zich raar, komt naar u toe, precies 'steun' zoekend en dan begint het: een acute spierverlamming/stijfheid vooral aan zijn achterhand, kan zich niet meer bewegen, achterste poten schuiven uiteen op de vloer, de rest wordt ook stijf, hij kan zijn hoofd niet meer rechthouden, ogen draaien soms weg (meestal niet), valt soms om, als ge hem dan oppakt is hij heel verstijfd precies een lijk. Dit duurt zo een 5 a 7 minuutjes en eventjes later huppelt hij alweer vrolijk rond. Hmmm
Aangezien zijn aanvallen zelden gebeuren, konden we dus enkel de symptomen beschrijven op consulaties bij verschillende dierenartsen. En allemaal zeiden die: epilepsie. Wat logisch is, de symptomen zijn gelijkaardig.
Gelijkaardig ja, maar naarmate de peem ouder werd en ik ook meer en meer op school leer, begon ik toch te twijfelen. Wat zeker is, is dat bij epilepsie spierkrampen optreden, een soort van spasmen zeg maar. Peem is eerder helemaal stijf. EN nog volledig bij bewustzijn. Ook komen de aanvallen v epilepsie voor tijdens volledige rust, gewoon 'opeens'. Bij mijn hond heb ik de indruk dat stress veel uitmaakt én hij heeft het ook al een aantal keren gehad als hij lang in de zon gezeten heeft.
Je kan nu zeggen, waarom heb je dat nooit eens laten testen. Wel, het overkomt hem zodanig weinig dat het mij de moeite niet lijkt. En als het voorkomt, heeft hij er slechts een paar min last van en daarna noppes. Heb hem ook nooit medicatie gegeven.
En gelukkig, zo blijkt, want ik vermoed dat hij aan een heel andere aandoening lijdt.
Eergisteren ben ik het Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift gaan halen waarop ik geabonneerd ben. Tijdens een saaie les een beetje in gebladerd en toen kwam ik plots op de laatste pagina:
OPROEP
Het continue spiervezelcontractie syndroom is nog niet zo lang gekend (voor het eerst beschreven door Prof Van Ham 2004) en is het gevolg van een genetisch defect van het ionkanaal van de perifere zenuw. Het blijkt vooral voor te komen bij de Jack Russel Terriër, tot nu toe hebben we al 30 Jack russels gevonden die aan dit syndroom lijden. De symptomen zijn:
- 'wormachtige' spiercontracties te zien thv het abdomen en proximale ledematen: check
- spierstijfheid: check!
- soms gaat hond in laterale decubitus: check!!
- zonder bewustzijnsverlies: check
- soms gepaard gaande met een levensbedreigende hyperthermie: nog niet gemerkt
- na inspanning of stressfactoren: ik heb altijd al die indruk ja
- dit alles komt episodisch voor in perioden gaande van een tiental minuten tot uren: check
Wij vragen aan onze collega's ons te contacteren als zij een patient verdacht van dit syndroom ontdekken. Dit om verder onderzoek te doen en een behandeling op punt te stellen.
Mijn hond heeft dit dus 99 procent zeker!!!! Ik ben blij dat ik dit weet, en loop sindsdien heel hard te twijfelen om contact op te nemen met de prof. Die prof is trouwens mijn Prof Neurologie!!! Die is super! Als ik contact opneem, zou ik moeten meewerken aan de onderzoeken met peem. Het probleem is alleen, hij is 10 jaar, heeft al zoveel ziektes gehad, en is bovendien ontzettend stressgevoelig. Ik vind het moeilijk om hem dit nog aan te doen op 'zn oude dag'. Den duts. Langs de andere kant, volgend jaar moeten we alweer een onderwerp voor onze masterproef kiezen en dit zou gewoonweg perfekt voor mij zijn als onderwerp. Ik zou nauw kunnen samenwerken aan onderzoeken met de prof, die zou op zijn beurt blij zijn dat ik hem een 'proef'hond aanbiedt. En ik heb al zowieso mijn case-beschrijving nl mijn eigen hond. Hmm, ik weet het niet...HELP
PS: moest mijne peempie daar terplekke doodvallen tijdens één of ander onderzoek, vil ik hen levend! Misschien moet ik dat eens op voorhand mailen? :p
3 opmerkingen:
M'oh den James! Kei erg eigenlijk, en tis zo nen sloeber.
Ja, dat zou wel zeer interessant zijn voor uw thesis hé, zo iets redelijk onbekend en een studie object dat in uw eigen huis woont! Hoe erg dat ook is :$ unieke kans eigenlijk :$
Onze hond Tiga(ook een jack russell) heeft recent ook zo'n aanval gehad.
Het is 2 maal gebeurd bij warm weer na veel spelen:
de 1ste maal waren wij weg en was ze bij mijn grootouders, de aanval is toen gewoon overgegaan;
de 2e maal kwamen we van mijn grootouders, de aanval heeft zeker 15min geduurd, en is pas gestopt na injectie valium van dierenarts.
Voor de rest is er niets te merken aan onze hond: eet en drinkt goed, is zeer speels, normale stoelgang, ...
Ik vermoed dat zij veel stress krijgt omdat ze zo gefixeerd is op het spelen en dat dit de aanval uitlokt.
Momenteel wordt haar bloed onderzocht naar andere mogelijke oorzaken.
Ik had graag wat meer info over dit syndroom, ik vind verder niets op het internet.
sueper_@hotmail.com
Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.
Een reactie posten