donderdag 4 september 2008

Horsessss

Paarden. Prachtige beesten maar ze jagen me soms nog altijd angst aan. En dat voor een diergeneeskunde-studente. Die constant in de kliniek moet helpen bij...jup...ook paarden en koeien. Jullie weten uiteraard al dat ik meer voor de honden & katten zal gaan, maar nu we nog steeds die optie niet mogen kiezen hebben, smijten ze ons regelmatig eens tussen de paarden. Aan u lot overgelaten. Terwijl ge geen paarden gewoon zijt, brrr. Nochtans, vroeger heb ik van mijn 1ste leerjaar tot mijn 6e leerjaar pony gereden bij de Bloso Waregem. Dat was ZALIG en soms mis ik dat echt nog. Een galopke, jumpen,...Maar poniekes zijn nog iets anders dan paarden paarden. Let op, der zitten ook etterkes tussen natuurlijk! (zo herinner ik mij ene 'Jefke' die letterlijk de vloer met mij dweilde door zich te laten vallen en over de grond te rollen met ikke daarop, ik haperde vast in mijne steigbeugel).
Bon, maar in de kliniek staan er dus soms reuzepaarden. Bronstige Hengsten. En dan zegt de dierenarts doodleuk: "gij daar, gaan haal eens dingske in stal X". Blijkt dat dan zo'n Bronstige Enorme Hengst te zijn. Ene die bovendien nog meestal Heel Veel Pijn ook heeft (ajaaa anders zou em er ni zitten). En dat dan heel alleen uit de stal halen en naar de manege brengen die redelijk ver uit de buurt is. In het begin is dat toch ff (nog steeds) SLIK. En merries met veulens! Als ge u leven beu zijt, moet ge eens in een stal met merrie en veulen gaan :s. Of in een stal met een spugende lama :p (maar da verhaal kennen jullie al :))
Eigenlijk zijn er nog geen erge dingen gebeurd hoor. Ik herinner me nog 1 voorval dat toch beetje opt randje was: ik en 2 vriendinnen moesten een paard naar de echo brengen. Ge moet wel weten, die echozaal is vlakbij de afdeling kleine huisdieren. Ok, dus ik dat paard uit de stal gehaald, ik had al direct gezien dat het een overdreven zenuwachtig was. Op een gegeven moment moest da paard van de grote huisdieren gang naar die gang van de Echo (da was een overgang beton naar euh een soort laminaat achtig iets). En net om de hoek kwam er just heel bruut een dierenarts van de anesthesie af en dat paard verschieten! En hij slierde gelijk weg op die laminaat. En zet em daar nu toch aan...manneke! Ik hing gewoon aan die koord van de halster te slepen achter dat paard aan. En zo heel mij tegen de muur pletten van die smalle gang. Mijn 2 vriendinnen ook super in paniek want de 1 moest keihard wegspringen. Da paard was daar al bij de kleine huisdieren beland waar er 2 windhonden jankend wegspurten met de paniekerige baasjes erachterna. Uiteindelijk heeft er iemand dat paard tegengehouden en gekalmeerd door in zijne neus en hals een neep te draaien (komen kalmerende stoffen vrij). En toen in die echozaal zelf wast nog helegans een drama. Allez nog een sjans dat dat beest niet weggelopen was of twas natuurlijk mijn schuld.
Is trouwens al meerdere keren gebeurd. Een stier dat ze eens buiten moesten laten lopen en een student die hem niet stevig genoeg vast had (ja tis lijk nen stier! oe kunde daar nu controle op hebben) en die stier was aangezet é in volle vaart, naar de autrostrade op (onze dierenkliniek paalt aan de autostrades) dus dat was ook ffkes een ramp :p. Na een hele namiddag erachter te zitten en heel de kliniek opgetrommeld te hebben konden ze hem eindelijk vangen. En vies dat ze waren op die student :s.
Dit jaar hebben we een nieuw kliniek: operatie. Jihaaa, daar keek ik al naar uit. Niet dat we veel mogen doen. Gewoon erop staan kijken naart schijnt en soms wat aangeven. Kheb al verhalen gehoord van vrienden die deze kliniek in juli hadden. Ze waren een paard aant opereren (tis btw al een hele klus om een paard te verdoven en te zorgen dat het zijn poten niet breekt alsem neervalt) enne de specialist-dierenarts van dienst had plots een beetje verkeerd gesneden in een bloedvat. Nen helen paniek!! Want dat bloed spetste daaruit en op iedereens schorten en twas dan nog pulserend!...wat nog groteren paniek gaf want als een grote slagader geraakt was, dan zou ik niet graag die dierenarts zijn. Dat gaat om sportpaarden van miljoenen. Bibberend heeft die dierenarts de schade dan proberen beperken en gelukkig dat paard kwam gewoon bij. Tzal dus toch maar een ader geweest zijn. Datzelfde beest was trouwens totaal onverwacht nog eens wakker geworden ook, door met zn achterpoten keihard te stampen. Twas nochtans genoeg verdoofd, vree raar beest :p.
Maar daar kijk ik dus naar uit, en tis dwaas om te zeggen maar zo'n toestanden die gebeuren zijn super leerrijk. Dan zie je hoe ge best de situatie aanpakt en wat ge moet doen enzo. Oh oh adrenaline dat da is whieee.
En dan het verhaal van Maarten. Hij had opdracht gekregen om een beeldig mooie Fries te borstelen. Ok, hem geborsteld tot in de puntjes en toen dat paard genoeg blonk heeft hij hem doorgegeven aan een dierenarts. Een uurke later kwam Maarten nog een kijken naar de Fries en zag hij hem daar morsdood liggen in de onderzoeksruimte. Plots iets gekregen. Quote van Maarten: "Hij was wel dood, maar toch tenminste schoon geborsteld". Euh juist ja...Toch een bizar wereldje en zéker het paardenwereldje...Ik denk toch bij mijn keuze te blijven :). Ik kan later altijd nog paard bijdoen.
XXX

2 opmerkingen:

LaSofia zei

haha, 'paard bijdoen'.. da klinkt zo grappig..
Een hele brok tekst, maar wel leuk om te lezen! Mja, die wereld van de zieke paarden zien de 'gewone' mensen nooit eh.. Lijkt me inderdaad wel leerrijk en tof. Ik zou persoonlijk ook voor honden en katten gaan..

Tom zei

paarden... kheb nooit gesnapt wat mensen zo geestig vinden aan die beesten? weg ermee