maandag 16 juni 2008

The Kingdom - Riget: *****

The Kingdom - Lars Von Trier
Sinds mijn zus zich zo een klein beetje in het muziekmilieu aan het infiltreren is, komen er hier de meest fantastische dvd's op de salontafel terecht. Die mannen hebben precies keigoeie dvdcollecties. Zo kregen we ook de dvdbox van The Kingdom in handen die Vitti geleend heeft van de basgitarist van Amenra. Zijn eis was wel 'dat ze er niet alleen naar keek'. Dus stond den dezen al paraat om haar te vergezellen in de zetel :D.
Diehard Von Trier fans zullen deze serie zeker al gezien hebben (dateert van 1994) maar ikke had er tot mijn grote schaamte (!) nog NOOIT van gehoord. Lars Von Trier een serie gemaakt??? Een ziekenhuis-horrorserie?? Wetenschap gemengd met horror en spiritualiteit? Totally my dada! Ik was dan ook héél benieuwd, de voorkant van de box zag er al veelbelovend uit.
Deel 1 was nog maar 3 seconden begonnen en we zaten al allebei met ons mond wagenwijd open gevolgd door continu 'wtf'-faces naar elkaar. De ene keer zit je in u broek te doen van het lachen, de andere keer zit ge te gruwelen en bijna te kokhalsen en nog een andere keer doe je het een tweede maal in je broek maar nu van de schrik. De grenzen zijn zeer nauw. Het idee om het soms erg lugubere van de wetenschap te combineren met horror had ik een aantal jaar terug ook al, namelijk in het 2de toen ik anatomie en pathologie moest volgen en mijn ogen uit mijn kop moest kijken: de geur, de sfeer, de vreemde creaturen die er rondhangen, de 'grapjes' die de studenten met de lijken uithalen, het bloed, de preparaten op sterk water, de messen en beitels, ...Ik dacht toen: "hier moeten ze een film van maken". En kijk, wist ik veel dat Lars Von Trier dit al verwezenlijkt had maar dan nog beter: op het terrein van de humane geneeskunde. Nog veel kizziger. En het is perfect. Tot in de puntjes. We zitten nu aan deel 4 en ik ben in de ban!!! Heb er al 2 nachten over gedroomd, het laat me niet meer los. Ook briljant dat het in de vorm van een serie gegoten is,compleet met onnozele begin-tune enal. Ja humor heeft hij wel, den lars :), echt mijn humor. Ook de eindgeneriek is telkens iets speciaal. Ik zei nog aan mijn zus: wat komt dat freaky ventje in kostuum toch altijd vertellen op het eind. Tot hij zei: "my name is Lars von Trier and I hope you all enjoyed, till next episode" Ah..Ok. Zo ziet hij er dus uit. Een beetje vampierachtig zelfs maar wel koddig. Het zal nu nog lang duren voor ik naar deel 4 kan kijken want mijn zus zit in de week op kot :(. Nu, ik denk dat de meesten van u deze serie al zullen gezien hebben, maar if not, dit MOET ge gewoon zien. Op 1 voorwaarde: "dat ge niet alleen kijkt". En ik denk niet dat je erna ooit nog naar het ziekenhuis durft...Moehahaha.

Mijn score:Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic (mijn eerste 5/5!!)

7 opmerkingen:

Elke zei

Nooit eerder van gehoord, maar het klinkt wel goed!

Anoniem zei

ook nog nooit van gehoord eerlijk gezegd... maar 1994 is zo lang geleden hé :D

Eén van de weinige dingen die ik mij nog herinner van 1994, is dat ik van het schoolfeest van mijn oude lagere school (in 94 zat ik al ik in het eerste middelbaar :D) naar huis ben gelopen toen ik hoorde dat Ayrton Senna was verongelukt. En ik weet ook nog dat ik mijn schouders ophaalde en vroeg 'wie?', toen ze mij vertelden dat Kurt Cobain zelfmoord had gepleegd... Ja, hoe onnozel was ik toen wel niet :)

Misschien is the Kingdom wel iets voor mijn broer en ik. Soms kan het niet 'gore' genoeg zijn voor ons :)

groet,
Tom

Maxie zei

tis inderdaad zeker iets voor u tom! Nen aanrader van jewelste

Maar dat het van 1994 is, merkt ge dus totaal niet hé! kon evengoed vandaag gemaakt geweest zijn. Tis tijdloos

Summer Ghost zei

Ja, ik heb het ook al willen merken dat uw zus wel zo'n erg artistiek persoon is.

Serie ken ik niet, de enige Kingdom dat ik ken is die film van vorig jaar. Maar zoiezo heb ik het niet zo voor horror films.
Heb dit weekend voor een collega Coupling op dvd geschreven van een back-up en terwijl 2 afleveringen van season 3 bekeken, man, buikkrampen van het lachen terug.

Btw, is dit niets voor u?
http://multiblog.vrt.be/wereldvancanvas/nieuwsbrief-schrijf-je-in/
de wedstrijdprijzen dan ;)

shrink zei

ken de serie (door wat over 'de lars' te lezen) maar nooit gezien. lijkt me wel wat anders dan zijn andere werk...
vandaag nog iemand gezien die psychotisch was geworden en zich de hoofdfiguur uit de film 'idiots' waande :)
echt waar.
grtz

Maxie zei

Bwa qua filmstijl is de serie praktisch hetzelfde als zijn films: groezelig/ruizig,filters op de camera, camera bijna op neus van acteurs en constant bewegen/wentelen. Tis natuurlijk een heel ander concept dat wel.

Haha, blijkbaar heeft the idiots invloed bij velen :p Welke hoofdfiguur? Het verlegen dametje of die blonde snaak die zoveel in zijn nakie rondliep

X

shrink zei

benieuwd...
de jonge blonde 'baas' van 't spel :)
grtz