zondag 10 augustus 2008

Samaritan Girl: ***1/2

Een cadeautje van Summer Ghost dat ik zelf heb mogen kiezen! Weer een Kim Ki Duk voor toe te voegen aan de collectie hé. Wat vond ik ervan? Hmm, speciaal filmpje, hoe kan het ook anders. Eerste 2/3 een zeer goede schetsing van de kinderprostitutie in Zuid-Korea. Zeer goed maar voor mij wordt het pas echt bijzonder vanaf het laatste derde van de film wanneer de symboliek het overneemt. Oh wat hou ik van de Kim en zijn symboliek. En oh wat hou ik van de vreemde dialogen: 'Onbezorgde seks leidt tot boeddhisme. 't Maakt moederliefde los.' Eigenlijk, ik zat zo te denken, mensen die geen greintje gevoel voor symboliek hebben, waarbij het zoeken naar en ontdekken van kleine subtiliteitjes totaal ontbreekt, snappen toch geen reet van dit soort films? Wat jammer voor hen. En van het gepraat in de film moet je het ook niet hebben, want er wordt nauwelijks gepraat in Kim's films. In ieder geval, wat ik wel weet is dat hij er STEEDS in slaagt mijn gevoelige snaar te raken. En diep! Zijn beelden zijn zo poëtisch mooi altijd. En dieptragisch. Voorbeeldje: de vader die, als aan het licht komt dat hij kinderhoertjes bezoekt, zelfmoord pleegt door uit het raam van zijn appartement te springen. Je ziet hem niet te pletter slaan, je ziet niks. Enkel een beeld van straatkasseien. Zijn bloed begint geleidelijk tussen de gritjes te vloeien. Speels figuurtjes vormend. Dit beeld duurt zo'n 3 min.
Hoewel de film niet kan tippen aan zijn andere films, heb ik er toch van genoten (allez ja genoten :s niet het juiste woord). Kim Ki Duk maakte Samaritan Girl tussen de opnames van Spring summer... en Bin-Jip en dat merk je ook wel. Een tussendoortje. Maar eentje dat de moeite is! Score: lafilleLafillelafille 1/2 op 5.

6 opmerkingen:

shrink zei

ken die films niet, maar als ik 't zo lees, dan kan ik me voorstellen dat je 'boeddha' graag zou lezen (cfr blog)
grtz

Tom zei

jep, ik vond het ook net dat tikkeltje minder dan de andere die ik al van Kim zag. Maar nog altijd goed.

Nuja, Aziatische films blijven toch allemaal bevreemdend vind ik. Heel eigen manier van vertellen, van dingen meegeven met de kijkers, vaak ook heel subjectief en subtiel. Of net weer heel detaillistisch en helemaal niet subtiel om het heel eufemistisch te zeggen.(denk maar aan de Japanse cinema). Ook altijd vreemde uitgangspunten, want voor de meeste lezers hier die lezen dat het over kinderprostitutie gaat, vertrekken alweer vanuit een Westers idee van 'oh, hoe erg, die kinnekes'. Niet dus hé, de minderjarige dames weten héél goed waar ze mee bezig zijn en waarom. Zo goed, dat je zelfs de vraag kunt stellen wie wie misbruikt :) En net die details en verschillen zorgen ervoor dat ik enorm van Aziatische cinema hou, hoe bevreemdend, stil of langdradig het voor de meeste mensen ook zal lijken :)

groet,
tom

Maxie zei

ja das waar die meisjes waren helemaal zo onschuldig niet

Anoniem zei

Hier nog een Kim Ki Duk-fan. Ik heb zijn andere films gezien maar deze nog niet. Nog eentje voor op mijn verlanglijstje. Ik vind het totaal niet erg dat er bijna niet gesproken wordt, de beelden zeggen meer dan genoeg. Ik pink ook traantjes weg bij z'n films ;)

Maxie zei

hihi super nog een gelijkgestemde ziel

Tom zei

I smell a kim-ki duk avond :D