dinsdag 26 augustus 2008

Juno + Ghost World

Juno
Verhaal:
Na drie zwangerschapstesten kan ze het niet meer ontkennen; de 16-jarige Juno MacGuff is drie weken zwanger, als gevolg van een vrijpartij met vriend Paulie Bleeker op een saaie middag. Ze belt haar beste vriendin Leah op en samen plannen ze om een abortus te plegen. Ze gaat daar alleen heen, maar verandert op het laatste moment van gedachten.
Deze film wou ik al lang eens zien omdat ik al zoveel positieve reacties gehoord had. Ook de hoes en het verhaal spraken me aan. En inderdaad, deze film loste mijn verwachtingen helemaal in. Origineel, grappig, goede soundtrack, goede vertolkingen (vooral van brutale Ellen Page en te-braaf-om-dood-te-slaan Jennifer Garner). Verrassend luchtig, hoewel alles rond een relatief zwaar thema draait (ongewenste tienerzwangerschap). Plus een zeer geslaagd einde: "Meestal worden mensen verliefd vooraleer ze zich voortplanten, bij ons is het net andersom". Juno en Bleeker samen op de stoep op de gitaar tokkelend. Absolute aanrader!! Score: (3/5)
Ghost World
Ligt een beetje in dezelfde lijn als Juno. Gebaseerd op cult-strip van Daniel Clowes. Verhaal:
Enid (Thora Birch) en Rebecca (Scarlett Johansson) zijn twee tieners die er niet om malen wat anderen over hun denken. Nadat hun studie is afgerond denken ze dat ze hun dromen kunnen waarmaken. Ze zijn het stereotype Amerika zat en denken klaar te zijn voor de volwassen wereld. Ze krijgen echter slechtbetaalde vieze baantjes en hun asociale houding zorgt vaak voor ontslag. De twee tieners besluiten Seymour (Steve Buscemi) - een introverte man van middelbare leeftijd die een teruggetrokken bestaan leidt en langspeelplaten verzamelt - voor de gek te houden, maar dit loopt iets anders af dan verwacht.
Enorm genoten van deze film en vooral van de muziek, de vertolking van Thora Birch (wat een slim, koddig kind!) en Steve Buscemi (hem vind ik in zowat elke film schitterend, hier als complete nerd is hij echt de max) en de vreemde creaturen die veelvuldig de revue passeren (de shirtless poedelhoofd hooligan in de winkel!), de scenes in de kunstschool ("it's an objet trouvé"). Dubbele aanrader!!
Score:1/2 (3,5/5)

7 opmerkingen:

Summer Ghost zei

Volledig akkoord met uw review van Juno, zeer hartelijk van genoten.

Anoniem zei

Paulie Bleeker, zowat de grappigste nerd ooit :)

Tweede film heb ik zelfs nog nooit van gehoord. En dat fotootje, die scarlett toch. Khad ze eerst niet eens herkend :D En de Steve, ja de Steve is inderdaad altijd goed. Met uitschieters in Reservoir Dogs en The Big Lubowski natuurlijk :)

ps: mijn auto is proper. Kheb hem drie jaar en twas de tweede keer dat ik hem deftig gewassen heb (met de hand). Donderdag gewassen, vrijdag regen. Resultaat: een vuile wagen. Maargoed, de binnenkant is ondertussen ook helemaal gestofzuigd en behandeld met vanalles en nog wat :) Das toch ook al iets ;)

Linn zei

Twee films die ik ook gezien heb en die ik zo ongeveer dezelfde score zou geven. :D

Als je een tip hebt voor een goede videotheek in Deinze of omstreken mag je mij dat trouwens altijd laten weten.

Anoniem zei

Privé-DVD-theek Tom, in de ruime omgeving van Deinze dan wel ;)

Anoniem zei

Scarlett Johansson ziet er daar wel erg 'seuterig' uit.
Leuke ideetjes voor als ik nog eens in de videotheek sta en niet meer weet wat ik allemaal wilde nemen.

Anoniem zei

Ik verwacht eigenlijk ook een beetje een schoenbeschrijving ;-)

Maxie zei

euh ok :):

bij juno zijn de sneakers and chucks all stars superhot blijkelijk en bij ghost world de doc martens en andere stoere bottines

voila sie